Siden 2012 er det avdekket Nav-svindel for 94,3 millioner kroner i Buskerud. En del av pengene har blitt brukt i feriedestinasjoner som Spania og Thailand.

Av

Et hundretalls personer er blitt politianmeldt for å ha svindlet til seg 94,3 millioner kroner de siste sju årene i Buskerud. Bare i 2017 ble 66 personer anmeldt for å ha svindlet til seg 12,7 millioner kroner i Buskerud, viser tall fra Nav. I 2016 ble 62 personer anmeldt for trygdesvindel i samme fylke.

Oppgir feil opplysninger

– De fleste saker vi anmelder til politiet gjelder dagpenger og arbeidsavklaringspenger. I de fleste av disse sakene har svindelen skjedd ved at stønadsmottaker har gitt uriktige opplysninger til Nav om hvor mye vedkommende har arbeidet. De oppgir da ingen eller for få timer de har arbeidet på meldekortet de sender til Nav hver andre uke, forklarer direktør i Nav Kontroll, Sverre Lindahl.

Hva skal til for å bli anmeldt?

– Når vi går til det skritt å anmelde en person til politiet, så skjer det på grunnlag av en individuell strafferettslig vurdering av det enkelte tilfelle. I denne vurderingen legges det vekt på blant annet sakens omfang, alvorlighet i lovbruddet og beløpets størrelse, svarer Lindahl.

Bruker pengene utenlands

En del av dem som svindler til seg trygdepenger, gjør det i kombinasjon med sol og strandliv i land som Spania og Thailand – dette er i alle fall to av de mest populære destinasjonene å svindle til seg Nav-penger fra utenlands.

Sverige og Tyrkia er to andre land som er gjengangere på lista over land hvor trygdesvindlere oppholder seg.

Hvor stor andel av dem dere anmelder for trygdesvindel dømmes?

– Av dem vi anmelder til politiet blir i underkant av 15 prosent henlagt. De øvrige blir iretteført og de senere årene er om lag to prosent blitt frifunnet i retten. Det betyr at rundt 98 prosent av sakene som kommer opp for retten ender med en domfellelse. Dette er tall vi er svært fornøyd med, svarer Lindahl.

Ned og opp

Buskerud og Drammen har gått hver sin vei de siste årene. I Buskerud har det blitt anmeldt mindre svindel. I Drammen er saken en annen. I 2016 ble 20 drammensere tatt for trygdesvindel. I 2017 hadde antallet økt til 25 og beløpet det ble svindlet for hadde mer enn doblet seg fra 2,8 millioner kroner i 2016 til 6 millioner kroner i 2017 – den høyeste summen på mange år.

Trenden nasjonalt er likevel at mindre svindel avdekkes nå enn tidligere.

– På landsbasis viser utviklingen en viss nedgang på anmeldte personer og noe større nedgang på anmeldt beløp. Noe av forklaringen på dette kan blant annet være at vi i 2014/2015 hadde en stor kontroll av arbeidsavklaringspenger, hvor mange av beløpene ble store på grunn av at mange saker gikk helt tilbake til 2010, sier Sverre Lindahl i Nav Kontroll.

Han understreker at Nav nå har dreid innsatsen mer mot forebygging av svindel.

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig