Nationaltheatrets Kristian Seltun har lenge vært en sjef uten scene. Nå starter arbeidet med å bygge en ny, midlertidig hovedscene.

Av

– Det er flere andre kulturhus i Europa som har måttet bygge provisoriske scener mens de pusser opp. Jeg ser for meg løsningen til det midlertidige konserthuset i Bern i Sveits, for eksempel, sier Seltun til Dagsavisen. Sjefen ved Nationaltheatret er tydelig i godt humør, nå som det endelig har kommet en løsning for Nationaltheatret. Ved hjelp av 20 millioner ekstra årlig fra Kulturdepartementet er det nå endelig duket for å bygge en ny, midlertidig hovedscene. Den skal brukes i de rundt fem årene teateret skal stenge for å rehabilitere.

– Vi skal etter planen være ute av huset innen januar neste år, og vi håper scenen kan stå ferdig til bruk til Ibsenfestivalen tidlig på høsten 2022, sier Seltun,

På plass

Nationaltheatret har ventet på en avklaring fra Kulturdepartementet i snart et halvt år. Det er ingen ledige scener i byen, og teatret har fryktet en fremtid uten en hovedscene – med påfølgende stort inntektstap og oppsigelse av ansatte.

Bygges med moduler

Men onsdag kveld ble det kjent at kulturminister Abid Raja (V) og hans departement går god for 20 millioner ekstra til Nationaltheatret i årene framover, slik at de får bygd en midlertidig hovedscene. Løsningen er i tråd med et forslag som Nationaltheatret sendte inn til departementet tidlig i fjor høst. Teateret ønsket seg en midlertidig scene bygd opp av moduler, som lett kan settes opp og tas ned igjen, men som likevel fungerer som en «ordentlig» hovedscene. Det blir scene, publikumssal og backstageområde.

Ikke i Spikersuppa

Konserthuset i Bern var på 1000 kvadratmeter og ble satt opp i løpet av noen uker. Så kort tid vil det ikke ta før Nationaltheatrets midlertidige hovedscene i Oslo står ferdig.

– Det er jo først nå, medfinansieringen på plass, at vi kan begynne arbeidet for alvor, sier Seltun, som ikke vil ut med hvor Nationaltheatrets nye scene skal stå. Ikke ennå, i alle fall. Men teateret er i dialog med departementet om aktuelle tomter rundt om i byen.

– Det er noen tomter som peker seg ut, sier Seltun.

I andre byer har det vært plass til at den midlertidige scenen har kunnet stå ved siden av «moderhuset» under oppussingen. Nationaltheatret ligger som kjent midt i Spikersuppa.

– I Spikersuppa er det ikke plass. Det har jeg sjekket, sier Seltun, som nå skal innhente anbud på prosjektet.

– Det som er kjempegøy, er at Arkitekthøyskolen har gitt avgangsstudentene sine i oppgave å tegne Nationaltheatrets nye, midlertidige hovedscene, forteller Seltun.

– Det har de gjort helt uavhengig av oss. En fin tydeliggjøring av prosjektet vårt, sier han til Dagsavisen.

Fornøyd Raja

Også kulturminister Abid Raja er fornøyd med at regjeringen har kommet med denne avklaringen. Før han ble kulturminister, vurderte man det gamle Munchmuseet som løsning. Det sa departementet nei til.

– Jeg er glad for å kunne si at vi nå har funnet en løsning slik at teatret kan arbeide videre med sine planer for en midlertidig scene, sier Raja i en pressemelding.

– Dette vil komme både teatrets ansatte og publikum til gode. Det har hele tida vært mitt mål å sikre en midlertidig drift som gir forutsigbarhet for et sterkt teater i utvikling mens rehabiliteringen pågår. Nå gleder jeg meg til å følge med på Nationaltheatret videre framover – også etter hvert på den midlertidige hovedscenen, sier Raja.

– Rehabiliteringen av den ærverdige hovedbygningen er viktig og blir et kjempeløft for teatret. Når vi skal gjennomføre et stort rehabiliteringsprosjekt med fellesskapets midler må vi holde kostnadene til midlertidige lokaler på et forsvarlig nivå, og nå mener jeg at vi har funnet en god løsning, avslutter Raja.

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig