Diktdebutant Karoline Brændjord kan få både Vesaas’ debutantpris og Kritikerprisen for beste voksenbok. Her er årets nominerte.

Av

Kritikerprisen deles ut av Norsk Kritikerlag, fag- og interesseorganisasjonen for norske litteraturanmeldere. Årets pris deles ut 4. mars. De fire nominerte i klassen for skjønnlitteratur for voksne er i år Karoline Brændjord for «Jeg vil våkne til verden», Jon Fosse for «Eg er ein annan. Septologien III–V», Beate Grimsrud for «Jeg foreslår at vi våkner», og Vigdis Hjorth for «Er mor død».

Alle fire har gjort seg tydelig bemerket også tidligere. Vinner Vigdis Hjorth, blir det hennes fjerde Kritikerpris, etter prisene for «Jørgen + Anne er sant», «Leve posthornet» og «Arv og miljø». Også Beate Grimsrud har fått Kritikerprisen før, for «En dåre fri». Hun døde av kreft i juli 2020, og ble i november første forfatter til å motta Brageprisen posthumt, for «Jeg foreslår...».

Jon Fosse har blant mye annet mottatt Nordisk råds litteraturpris for «Andvake»-trilogien, og var en av finalistene til den internasjonale Booker-prisen for første bind av «Septologien».

Debutant Karoline Brændjord har med andre ord havnet i sterkt selskap, med nominasjonen av diktsamlingen «Jeg vil våkne til verden». For denne er hun også nominert til Vesaas’ debutantpris.

Juryen der, som består av Forfatterforeningens litterære råd, har i år valgt å nominere hele fem debutanter, fordi «2020 etter juryens mening inneholdt usedvanlig mange sterke og løfterike nye stemmer».

De fem er Karoline Brændjord for «Jeg vil våken til verden», Bruno Jovanovic for «Etter hvert vil øynene venne seg til mørket», Simen K. Nielsen for «Incunabula», Sarah Smith Ogunbona for «Globus», og Malin C. M. Rønning for «Skabelon». Prisen skal gå til en debutant under 35 år, og offentliggjøres den 19. mars.

Vinneren av Kritikerprisen for voksenbok stemmes fram av Kritikerlagets medlemmer.

Her er de nominerte i disse klassene:

Beste sakprosabok for voksne:

Bjørn Hatterud: «Mjøsa rundt med mor. Ei livsreise»

Karin Haugen: «Det golde landet, Et essay om barnløshet, biologi og frihet»

Mari Jonassen: «Norske kvinner i krig 1939–1945»

Anne Sverdrup-Thygeson: «På naturens skuldre. Hvordan ti millioner arter redder livet ditt»

Beste oversettelse:

Gunvald Axner Ims: «Felâtun Bey og Râkim Efendi» av Ahmet Mithat

Ika Kaminka: «Hyllest til halvmørket» av Jun’ichirō Tanizaki

Margunn Vikingstad: «Linjeskift – skriftblad frå fabrikken» av Joseph Ponthus

Pål H. Aasen: «Pariseren eller Al-Barisi» av Isabella Hammadn

Beste barne- og ungdomsbok:

Helene Guåker: «Høgspenning livsfare»

Ole Kristian Løyning og Ronny Haugeland (ill.): «Min venn, Piraten»

Amina Sewali (tekst & ill.): «Hør’a, dagbok!»

Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn (ill.): «Ulf er uvel»

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig