Regjeringen ønsker å legge til rette for å bygge og sette opp mikrohus, og er i gang med et pilotprosjekt for å se på regelverket.

Av

– Regjeringen vil gjøre det enklere å bygge mikrohus. Direktoratet for byggekvalitet (DiBK) fikk derfor i oppdrag i 2020 å gjennomføre et pilotprosjekt om mikrohus, skriver statssekretær Heidi Nakken (H) i Kommunal og moderniseringsdepartementet i en epost til Dagsavisen.

– Prosjektet skulle se på hvilke krav som gjelder for mikrohus, og undersøke hvilke endringer som er nødvendige for å kunne åpne for mikrohus i større grad enn i dag. Direktoratet skulle vurdere både tekniske krav og søknadsprosessen, og har nå komme med forslag om regelverksendringer til departementet. Forslag vil sendes på høring i løpet av våren, skriver hun videre.


Prosjektet skulle se på hvilke krav som gjelder for mikrohus

—  Heidi Nakken

Ser på kravene

Sist onsdag skrev Dagsavisen om Tone Stangeland Kaufman, som kjøpte seg et mikrohus for å kunne bo i nærheten av barna da hun ble skilt.

Huset er på 22 kvadratmeter og er fast montert på en henger, slik at det enkelt kan flyttes etter behov.

Hun har fått disponere en del av en tomt i samme området hvor familiehuset er, og hvor barna bor. Hun bor annenhver uke i mikrohuset, og annenhver uke sammen med barna i familiehuset.

Mikrohus (Mikr)

Regler

Det jobbes for å få på plass et eget regelverk for mikrohus, men per i dag reguleres det av Plan og bygningsloven.

– Plassering av bygg er regulert av plan- og bygningsloven. Det er uten betydning om bygget har hjul eller ikke. Skal mikrohuset stå plassert ut over to måneder krever det en tillatelse fra kommunen. Plan- og bygningsloven regulerer ikke transport, skriver statssekretær i kommunal og moderniseringsdepartementet, Heidi Nakken til Dagsavisen.– I høringsrunden som nå blir satt i gang håper vi på mange innspill både fra Norske mikrohus og andre engasjerte. Jeg vil gjennom høringsprosessen gjerne ha lyttemøter med aktører i næringen, sier hun videre.



---


E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig