– Jeg er helt overbevist om at Ap gjorde det av valgtaktiske årsaker, sier Høyres Eirik Lae Solberg.

Av

Saken er rettet: En leser har gjort oss oppmerksom på at plasseringen av valgboden ikke var på Hovsetersenteret, men ved Huseby skole.

Hvor skulle forhåndsvalglokalet ligge? På Ap-bastionen Hovseter ... eller på Høyre-bastionen Røa?

I god tid før høstens valg blusset det seg opp en flammende konflikt mellom Høyre og Arbeiderpartiet i Oslo kommunes valgstyre.

Valglokalet i bydel Vestre Aker måtte nemlig flyttes fra Røa bibliotek. Alle var enige om at det skulle flyttes, men de to største partiene i byen var sterkt uenige om hvor den nye forhåndsvalgboden skulle havne. Som Dagsavisen skrev i denne saken. Arbeiderpartiet og venstresida vant kampen. De har flertall i valgstyret, og lokalet havnet på Hovseter. Men, nå er valget ferdig, evalueringsrapporten er skrevet, og vi kan se hvem som hadde rett.

Og ... vel, la oss se på tallene.

Stor nedgang i forhåndsstemmer

I stortingsvalget 2013 var forhåndsvalgboden i et nå nedlagt butikklokale på Røa-senteret. Da var det 5.436 personer som forhåndsstemte der. Ved kommunevalget i 2015 flyttet de boden til Røa bibliotek, og fikk 3.668 forhåndsstemmer.

Men nå i 2017, flyttet de forhåndsvalgboden til en helt annen del av bydelen, til parkeringsplassen ved Huseby skole, og da var det bare 3.038 avlagte forhåndsstemmer i Vestre Aker.

Kort sagt: En nedgang på 17 prosent sammenlignet med kommunevalget, og ned hele 44 prosent siden forrige stortingsvalg. Valgbod på Hovseter ga rett og slett veldig mange færre forhåndsstemmer.

Så, hva sier du nå, Frode Jacobsen, leder i Oslo Ap?

– Nei, det er sikkert riktig det.

– Men du ville jo så gjerne flytte boden til Hovseter?

– Ja, det er synd at det ble nedgang. Jeg hadde trodd at det skulle bli flere som kom til å stemme der.

– Så ... hva gjør dere framover da?

– Dette forutsetter jeg at man ser på til neste valg. Men for oss er ikke dette en stor sak, jeg har ikke brukt kalorier på hvor det skal være i 2019.

– Men du vil ikke rett og slett innrømme at du tok feil, da?

– Nei, man får jo bare testet en ting av gangen. Og det lokalet som var på Røa, det kunne ikke brukes, sier han.

"Valgtaktiske årsaker"

Men de som mente det motsatte den gangen, da? Høyre-topp Eirik Lae Solberg, som allerede i fjor insisterte på at forhåndsvalglokalet skulle forbli på Røa?

– Hovseter var et dårlig valg av forhåndsstemmelokale, sier han.

– Arbeiderpartiets forsøk på å legge det til et annet sted enn bydelssenteret, var mislykket, sier han.

Lae Solberg påpeker at alle andre steder man kunne forhåndsstemme har flere gjort det. Antallet forhåndsstemmer i Oslo som sådan økte med hele 30 prosent.

– Ap ville flytte det dit fordi Hovseter er det området i Vestre Aker hvor de gjør det relativt sett best.

– Det er en ganske sterk påstand?

– Jeg er overbevist om at de flyttet forhåndsstemmelokale av valgtaktiske årsaker. Det finnes ingen gode begrunnelser for å flytte det, sier han.

Såpass. Sterke påstander utløser det vi journalister kaller "samtidig imøtegåelse". Så jeg sender en siste melding til Frode Jacobsen i Ap, med spørsmål om hva han synes.

– Høyre sier dere byttet "av valgtaktiske årsaker"?

Svaret kommer ganske kjapt, fra Ap-toppen:

– Det er feil.

Men tar ikke denne journalisten mye feil, så blir det ikke forhåndsvalglokale på Hovseter i 2019. Enda så fint det er der.

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig