NAVN I NYHETENE: Marthe Myrtvedt gjør søppel om til kunst, og ønsker at folk skal bli mer bevisste på hva de kaster.

Av

Hvem: Marthe Myrtvedt (30)

Hva: Myrtvedt driver Junkyard Studio, og lager kunst og brukskunst ved hjelp av søppel. Hun har nettopp laget 100 lamper for utestedet Frøken Phil, og for tiden er hun i ferd med å flytte inn i nye lokaler i Innovation Dock.

– Du gir nytt liv til søppel og gjør det om til kunst og ting som kan brukes. Hvorfor driver du med dette?

– Jeg ønsker at folk skal bli mer bevisst på det de kaster og på kildesortering. Samtidig går det ikke bare på forbrukeren, men også på produsentene. Kjøper du et bord på Ikea til 29 kroner, sier det seg selv at det ikke varer evig. Så det handler om hele samfunnet, og om hvordan vi masseproduserer og kaster i en fin sirkel. Bruk og kast-mentaliteten har tatt litt overhånd, så det er nok det som ligger i bunn for min del.

– Hvordan startet du med dette?

– Det startet med at jeg laget et bord av kasserte anleggsdekk for noen år siden, og så fikk jeg mange gode tilbakemeldinger på det. Så da begynte jeg å tenke på om det går an å bruke andre ting folk kaster, og gjøre det om til noe nytt. Men jeg bruker ikke alltid bare søppel – noen av tingene jeg bruker kommer fra bruktbutikker, men jeg prøver, så langt det lar seg gjøre, å bruke ting folk har kvittet seg med.

– Til utestedet Frøken Phil laget du jo blant annet lamper av gamle brannslukkingsapparat. Det må jo ta ganske mye tid å holde på med dette?

– Ja, det er tidkrevende, og det ligger mye arbeid bak tingene jeg lager. Til Frøken Phil laget jeg totalt 100 lamper, og det tok meg cirka 300 arbeidstimer. Det krever dessuten mye plass, og jeg har jo et stort verksted jeg jobber i.

– Ja, og nå er du også midt i en  flytteprosess?

– Ja, jeg flytter verkstedet mitt inn i Innovation Dock, så akkurat nå holder jeg på å male veggene. Jeg føler meg veldig hjemme i denne bydelen, og jeg liker det kreative miljøet på Innovation Dock.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått på tingene du lager?

– De som vet om meg synes det jeg lager er veldig kult. Nå håper jeg det etter hvert er flere som får med seg at jeg eksisterer og hva jeg holder på med. Så vil jeg også legge til at jeg ikke bare selger tingene som ligger ute på nettsiden min, men at jeg også gjør ting på bestilling. Mange sitter på arvestykker etter oldemor, som kanskje ikke passer helt inn i den nye stua. Da kan de ta det med til meg, så kan jeg se hva jeg kan gjøre med det.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Interiørblader. Da kommer jeg i rett modus.

– Hva gjør deg lykkelig?

– At jeg kan drive med det jeg driver med. Og min elskede lille canadiske minigris, Goliath.

– Hvem var din barndomshelt?

– Mitch i Baywatch.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg meg en fest.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Dyrevelferd.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Iron Man.

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig