Det har gått ett år har gått siden Kirkemøtet godkjente vigselsliturgi for likekjønnede par i Den norske kirke. Siden den gang har 91 likekjønnede par blitt viet i kirkelig regi. 39 av ekteskapsinngåelsene var mellom to menn, 52 var mellom to kvinner. Det viser den sentrale kirkeboken der alle menighetene registrerer kirkelige handlinger, melder kirken.no.
– Det var en stor dag da vi fikk en vigselsliturgi som kan brukes av alle par. Mange hadde ventet svært lenge på å kunne gifte seg både for Guds åsyn og i menneskers nærvær. Særlig gjorde det inntrykk å høre om mennesker som hadde bodd sammen siden 80-tallet og som hadde ventet med å gifte seg, fordi det var viktig for dem at det skjedde i kirken, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum til kirken.no.
LES OGSÅ: – Alle ordførere vil vie likekjønnede (RA+)
Harde fronter
83 av Kirkemøtets 112 tilstedeværende representanter stemte for vedtaket 30. januar i fjor. Men bak vedtaket ligger en lang historie med harde fronter mellom fløyene for og mot kirkelig vigsel for likekjønnede par.
– Jeg vil berømme alle som har bidratt til at vi kan leve sammen i Den norske kirke. Vi har to teologisk begrunnede syn og jeg opplever at vi nå klarer å ta konsekvensen av dette. Min erfaring er at klimaet for å snakke sammen i Den norske kirke er blitt bedre det siste året, sier kirkerådslederen.
Vidar Mæland Bakke, sogneprest og daglig leder i ByMenigheten i Sandnes, tilhører fløyen som mener at ekteskapet ifølge Bibelen skal være mellom mann og kvinne. Han er ikke enig i kirkerådslederens beskrivelse av at samtaleklimaet i Den norske kirke har bedret seg.
– Vi opplever oss ikke dårlig behandlet, men opplevelsen av at dette kan snakkes åpent og greit om er nok litt forskjellig, sier Bakke til RA.
– Er blitt tause
Selv var han med på å starte opp det alternative kirkenettverket, Frimodig kirke, som en direkte respons på Kirkemøtets vigselsliturgi-vedtak. Det er et fellesskap for ansatte og frivillige i Den norske kirke som står fast på det klassiske ekteskapssynet.
– I regionen som jeg tilhører er det fortsatt mange som er enige med oss i ekteskapssynet vårt, og kanskje er det vanskeligere for dem med et annet syn å fronte dette her. Men jeg kjenner til mange lokalmenigheter i andre deler av landet der alle er blitt tause. Det forstår jeg. Hverken på den ene eller andre siden ønsker man å holde en konflikt gående, men tausheten betyr ikke at konflikten er borte, sier han, som påpeker at mange stilltiende har forlatt Den norske kirke som følge av fjorårets vedtak i Kirkemøtet.
Første likekjønnede ektepar
Samboerparet Kjell Frølich Benjaminsen (63) og Erik Skjelnæs (70) ble første likekjønnede ektepar viet i Den norske kirke. Det skjedde i Eidskog kirke ett minutt over tolv natt til 1. februar 2017. Da trådte vigselsliturgi-vedtaket i kraft.
Fungerende biskop i Stavanger bispedømme, Anne Lise Ådnøy, har følgende kommentar til fjorårets tall over likekjønnede vigsler i kirkelig regi:
– I kirken er vi glade for alle som vil inngå forpliktenede samliv med Guds velsignelse, sier hun til RA.