Norges fartslag på herresiden har tatt medalje i hvert alpin-VM siden 1989. Nå er det kun én mulighet til å fortsette den imponerende rekken med resultater.

Av

Verdensmesterskapet i Vail i 1989 ble ingen stor suksess. Siden har medaljer i super-G, utfor eller kombinasjonen har vært normal kost for de norske fartsherrene. Norges menn står med til sammen 50 VM-medaljer og hele 22 gull. Kun Østerrike (156), Sveits (107) og Frankrike (67) er foran på medaljestatistikken.

Kjetil Jansrud er mannen bak tre av medaljene. Gull i utfor for to år siden, sølv i super-G i St. Moritz (2017) og sølv i kombinasjonen i Beaver Creek (2015).

De norske kvinnenes medaljefangst i VM er magrere. Ni i tallet, og kun to av dem har kommet på denne siden av årtusenskiftet med Hedda Berntsens bronse fra 2001 og Ragnhild Mowinckels bronse i Åre-VM i kombinasjonen.

– Først og fremst vil jeg si at vi har en veldig bra medaljestatistikk i VM. Det har falt mye på fartslaget en periode, men vi har gode muligheter i slalåm og storslalåm også. Sånn sett er det ikke det presset så heftig som det kunne vært, sier Jansrud til NTB.

Tar ansvar

Men på fartslaget, med Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted ute med skade, har presset økt for Jansrud, som også tar støyten for mesterskapsdebutant Henrik Røa, som tross sin lille erfaring har kjørt inn til 17.- og 10.-plass i super-G og utfor i Italia.

– Vi er et lite lag, men at vi ikke tar medaljer i utfor, får hvile på mine skuldre. Jeg kan stå rakrygget og ta den, sa Jansrud etter søndagens utfor hvor han kom på 8.-plass.

Ved fire anledninger har Norge reist hjem fra VM uten medaljer i super-G og utfor, men da har kombinasjonen blitt redningen. 14 av de 50 medaljene til herrene er tatt i kombinasjonen.

Kan overraske

– For min del kan kombinasjonen bli en «dark horse» som kan vise seg å være en veldig god mulighet, har Jansrud sagt til NTB i Cortina om hans egne medaljesjanser i mesterskapet.

Den ti år yngre Røa har moderate tanker om egen prestasjon før sitt siste renn i mesterskapet.

– Jeg må bare prøve å kjøre sterkt på ski. Så har jeg håp om at super-G-en skal gå greit. Slalåm … Slalåm er slalåm. Det har ikke vært så mye trening i det siste. Det kan bli spennende å se på, ler han.

---

Fakta h4

---


E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig